Betaalbaar, duurzaam en toch stijlvol en comfortabel wonen, daar gaat het om!

Interview met Elsje Bruijnestein

Ik ga samen met Ger Snijders een zelfvoorzienend onderhoudsarm houten huisje (laten) bouwen met 100% natuurlijke materialen, geen korrel plastic dus! We zien het al helemaal voor ons: een zwemvijverwadi, een natuurlijke moestuin, een eetbare siertuin, een voedselbos en wellicht ook (soep)kippen…. Hopelijk kunnen we in het voorjaar van 2020 al gaan bouwen in Lievingerveld op de hoek van het Broekerbosje en het beekdal.

Wat zijn voor jullie de belangrijke uitgangspunten bij de keuze voor lievingerveld en het ontwerp van de woning?

“Voor ons is de betaalbaarheid van wonen een belangrijke overweging. We komen nu uit de omgeving van Gooi&Eemland, in Drenthe is de grond goedkoper daardoor hebben we straks meer financiële ruimte voor een eigen tuin. We hebben een sterke behoefte aan onafhankelijkheid en dat willen we bereiken door meer zelfvoorzienend te zijn en eenvoudig te leven.”

Hoe gaan jullie dat doen?

“We maken ons zoveel mogelijk onafhankelijk van energiemaatschappijen door slim en compact te ontwerpen. Zo regelen we onze eigen warmte en koeling. We benutten zonnewarmte door de ligging van het huisje op het zuiden en voorkomen verlies van warmte door goede isolatie van ramen en muren. We brengen ook luiken aan om warmteverlies in de winter te voorkomen evenals overmatige opwarming in de zomer. Daarnaast bouwen we een kas op de veranda, dat is een mooie warmtebuffer. We creëren ook een aangenaam micro-klimaat rond de woning door het aanplanten van heggen en bomen tegen de wind. We streven naar zelfvoorzienend leven door zelf ons eten te verbouwen en maken het leven eenvoudiger door te ‘ontspullen’, We kiezen bewust voor een klein huisje, dan moeten dus alle overbodige spullen en meubels eruit, heerlijk, echt terug naar de essentie!”

Hoe ver zijn jullie met de plannen?

“We hebben zelf het huisje ontworpen en laten uitwerken door een bouwkundig tekenaar. Zowel het huisje als het kavelpaspoort zijn inmiddels ter goedkeuring opgestuurd naar de gemeente. Zodra er groen licht is gaan wij op zoek naar een betaalbare bouwer of iemand die ons wil begeleiden bij het zelfbouwen.”

Waar lopen jullie nog tegenaan bij de plannen?

“We zijn nog niet zeker of we dit huisje ook helemaal zelf kunnen bouwen. In mijn dagelijks leven beschrijf en fotografeer ik eetbare planten in de natuur en ik organiseer culinaire wildplukwandelingen en hoewel ik ervaring heb als hobbyklusser, ben ik geen bouwprofessional. Inmiddels heb ik wel twee keer een oud huis verduurzaamd en verbouwd in authentieke stijl, maar nieuwbouw is toch wat anders. We zijn nu aan het uitzoeken of we met voorgefabriceerde houtskeletbouw met houtvezelisolatiemateriaal het huisje zo kunnen ontwerpen dat we dat eenvoudig zelf in elkaar kunnen zetten. Zo niet, dan laten we het casco bouwen en doen we zelf de afbouw. Verder hebben we nog veel ideeën over de warmteopwekking, koeling, stroomopwekking en stroomopslag. Deze onderwerpen zijn we nog volop aan het verkennen en er leven de nodige vragen. Zo willen graag zelf een tegelkacheltje en oventje. Maar hoe doe je dat zonder fijnstofproductie en met zo min mogelijk CO2-uitstoot? En hoe koppelen we de vloerverwarming aan zonnecollectoren? Wat we ook heel interessant vinden is om compost uit de tuin te vergisten en daar stroom mee opwekken. Maar is dat mogelijk en hoe pak je dat aan? Waar vinden we goede betaalbare accu’s om overschotten van energie op te slaan? Wat we zelf ook een heel leuk idee vinden is de aanleg van een ijskelder, dat is een 18e eeuwse voorloper van de huidige koelkast.”

Kortom, we zijn heel idealistisch en willen graag kijken in hoeverre we onze droom werkelijkheid kunnen maken. Dat geldt natuurlijk voor alle bouwers op Lievingerveld. Er moet nog heel wat water door de Beilerstroom stromen. Maar ik heb er het volste vertrouwen in dat dat gaat lukken!

Wil je meer weten over onze plannen en oplossingen of het je tips voor ons, het lijkt ons niet alleen leuk maar ook erg nuttig om met buren op Lievingerveld ideeën uit te wisselen over de bouw van onze huizen. Graag komen wij in contact met mensen die dit ook willen: info@elsjebruijnestijn.com

Op mijn blog over eetbare natuur www.wildoogst.nl ga ik in de toekomst ook schrijven over het huisje op Lievingerveld en alle ups en downs die daarbij horen.