Compact wonen in een Tiny House

Interview met Eveline Boersma

Wat zijn voor jullie belangrijke woonwensen?

“Mijn partner en ik gaan wonen in een TinyHouse. In onze beleving is onze westerse levensstijl niet duurzaam. De aarde en haar bewoners raken uitgeput. We geloven in de intrinsieke waarde van elk mens en de natuur en zijn daarom op zoek naar een manier van leven die past bij die overtuiging.

Hoe gaan jullie die waarden bereiken?

“We willen toewerken naar een leven in eenvoud. Leven met wat je nodig hebt en ontvangt, in plaats van leven vanuit een gevoel van tekort. Op die manier willen we onze voetafdruk verkleinen. We willen ons niet meer verplicht voelen mee te lopen in de ratrace, van meer, meer en meer. Dat doen we door een minder grote financiële afhankelijkheid van betaald inkomen te bewerkstelligen. Er blijft dan tijd over voor wat we echt belangrijk vinden en hopelijk vinden we een manier om in die tijd een positieve bijdrage te leveren aan onze omgeving.”

Hoe vertalen jullie die overtuiging concreet in de woning?

We kiezen er dus voor om kleiner te gaan wonen. Verkleinen van het oppervlak betekent automatisch minder kosten. Zowel om te bouwen, te verwarmen en te onderhouden. Minder ruimte betekent ook minder ruimte voor spullen. Zo dwingen we onszelf om te kiezen in wat echt belangrijk is. Dat is wel een uitdaging, maar de gedachte dat minder fysieke ruimte ons juist heel veel andere ruimte oplevert stimuleert. We hebben minder lasten, hoeven minder te werken, hebben meer tijd voor sociaal contact en andere fijne dingen in het leven. We hebben dan ook tijd om bijvoorbeeld ons eigen voedsel te verbouwen en organisch afval te verwerken. Dat lijkt me heel fijn, dichterbij het leven in kringloop komen.”

Hebben jullie al een woningontwerp en gaan jullie zelf bouwen om kosten te besparen?

“We zijn kinderen van onze tijd met twee linkerhanden die nog nooit iets gebouwd hebben of een huis gekocht hebben. We kiezen daarom voor een min of meer standaard prefabwoning van het bedrijf MillHome. Het ontwerp, het bouwen en alle zorgen daar rondom kunnen we zo dankbaar uitbesteden. Dit betekent wel dat we bepaalde concessies doen op het ideaalplaatje van zo duurzaam mogelijk, comfort en gemak. Ik ben wel heel benieuwd waar je op uit zou komen zou dat je het wel aandurft om dat ideaalplaatje helemaal op te volgen en welk bos je dan zou zien door de bomen.”

Je zegt dat jullie concessies moeten doen, welke zijn dat?

Bij een standaard prefab woning komen ook standaardinstallaties waar je voor aankoop niet vanzelfsprekend alle specificaties van hebt of sowieso niet van weet waar je op moet letten. In ons geval schrok ik vooral van het idee dat een WTW-installatie geluidsoverlast kan veroorzaken en van het feit dat hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe meer last je kunt hebben van dat soort geluiden in huis. We denken hier nu dus toch maar over na en stellen vragen aan de bouwer over de standaardinstallatie.

Hebben jullie daar al een oplossing voor gevonden?

Naar aanleiding van de vragen die we stellen blijkt dat de WTW-installatie in een kleine woning als de onze weinig rendabel is als het gaat om energiebesparing (de positieve invloed op de EPC-waarde is verwaarloosbaar). We zouden ook na kunnen denken over een vraaggestuurde ventilatie zonder WTW. Het voordeel daarvan is geloof ik dat het kleiner is en minder geluid maakt. Het nadeel dat het in de winter koude lucht naar binnen brengt en in de zomer warme lucht.

Hoe gaan jullie nu verder?

Ik vind het wel lastig op basis waarvan we nu een keuze moeten gaan maken, dus als iemand nog tips heeft over aandachtspunten of plekken waar we meer informatie kunnen vinden, dan hoor ik dat graag. En als iemand meer over onze plannen en oplossingen wil weten dan willen we dat graag delen.

Wil je contact opnemen met Eveline stuur dan een mail naar: eveline.m.boersma@gmail.com